
Suroviny
- Těsto:
- 280 g polohrubé mouky
- 140 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- sůl – špetka
- 5 lžic mléka
- 20 g droždí
- 1 plnější lžička cukru krupice
- Náplň:
- 250 g mletého máku nebo ořechů
- cca 180 g cukru krupice, dle chuti
- 4 lžíce rumu
- citronová kůra dle chuti
- skořice mletá , není nutná
- mléko dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Těsto: z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, který přidáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě asi půl hodiny odpočinout.
-
Mletý mák nebo ořechy krátce podusíme s cukrem, rumem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nebo skořicí a mlékem (cca 300 ml), za častého promíchání na středně hustou kaši, která půjde po zchladnutí dobře roztírat na těsto.
-
Odleželé těsto rozválíme na pečícím papíru na slabší obdélníkový plát, který potřeme zchladlou náplní a stočíme do závinu. Ten podélně v polovině rozkrojíme na dva díly, kdy na jedné straně nedokrojíme zcela, aby závin stále držel pohromadě. Rozkrojené díly přes sebe překládáme tak, že řeznou plochu necháváme směrem nahoru. Konec závinu k sobě přimáčkneme a podsuneme kousek pod závin.
-
Takto připravený závin dáme do předehřáté trouby (bez kynutí) na 170 stupňů na cca 40 minut. Pečeme dozlatova. Po zchladnutí, před podáváním, můžeme pocukrovat.









