- reklama -
Suroviny
2 porce
- 2 mořské vlky
- 2 kg hrubozrnné mořské soli
- 2 bílky
- 2 lžíce studené vody
- čerstvý rozmarýn (nebo naložený)
- citrónová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj jemně vmícháváme celé množství soli a vodu.
Do břišní dutiny omytých ryb vložíme pár větviček rozmarýnu a pokapeme je citrónovou šťávou. V pekáčku vytvoříme „lůžko“ velikosti ryb asi ze třetiny solné hmoty. Vložíme ryby a přiložíme je otvory v břiše k sobě, aby se příliš soli nedostalo dovnitř. Zbytek hmoty rovnoměrně rozložíme po rybách za všech stran.
Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 20-25 minut. -
Odstraníme upečenou krustu a podáváme s bílým pečivem, trochou másla a plátkem citrónu.
Poznámka od kuchařky
Recept mi poradil prodavač na farmářském trhu, kde jsem ryby kupovala. V nejrůznějších obměnách jsem ho našla i na internetu, ale tady ho ještě nemáme…
Kuchařka: Eliza