Mořský pstruh na víně a bobkovém listě s příchutí jablka

43
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 kusy mořského pstruha (Holandský, nebo náš)
několik bobkových listů (podle porcí)
citronová šťáva z 1 citronu
1 větší jablko
100-150 ml bílého vína
pepř
sůl
trochu hladké mouky
máslo+olej (půl na půl)

Postup přípravy receptu

  1. Pstruhy očistíme, omyjeme, vysušíme, můžeme jim odříznout hlavu, aby se vešli bez problému na talíř, celé prosolíme a posypeme čerstvě umletým pepřem, mírně obalíme v mouce a ještě se pstruhem zatřepeme, aby tam nebyla vrstva mouky.


    Zobrazit celý recept

  2. Z jedné strany uděláme 4 hlubší zářezy, do kterých později dáme na střídačku kolečko jablka a bobkový list.

  3. Na pánev si dáme máslo s olejem (aby se nám máslo nepřipalovalo), necháme hodně zahřát a pak opečeme pstruhy zeš strany, kde máme zářezy a opékáme 3-5 minut podle velikosti pstruha, otočíme na druhou stranu a do opečených zářezů i do břicha vložíme bobkové listy s jablkem (při servírování vyndáme) a celé pstruhy přelijeme vínem, necháme ještě chvilku smažit.

  4. Pokud se nám zdá, že je pstruh málo opečený, můžeme ještě jednou z obou stran dodatečně opéct-já dopékala, protože pstruzi byli dost velký a 5 minut jim nestačilo. Na talíři přelijeme šťávou, která nám vznikla.

Poznámka od kuchařky

Dcera mi říkala, že v Rakousku dávají na ryby bobkový list a citron, to mě inspirovalo a místo citronu, kde jsem použila jen šťávu jsem dala jablko, podávala jsem s rozšťouchanými pórkovými bramborami.