
Suroviny
- Na těsto:
- 2 dcl vody
- 150 g sádla
- 150 g hladké mouky
- 6 vajec
- Na náplně:
- I.
- 250 g másla (cca 1/4 másla nahrazuji Herou)
- 150 g cukru
- 1 dcl (i méně) rumu
- kaše z 5 dcl mléka
- 1,5 vanilkového pudinku (eventuálně 1 zarovnané lžíce polohrubé mouky)
- II.
- 2 šlehačky
- 1 vanilkový cukr (necelý)
- trochu čokoládové polevy
Postup přípravy receptu
-
Zpracujeme odpalované těsto: dáme vařit vodu se solí do kastrolu nebo mísy se silnějším dnem, rozpustíme v ní tuk, pak vmícháme mouku a „odškrabujeme“ ode dna, až se tekutina trochu vypaří a těsto se nelepí. Do ještě vlažného vmícháme postupně vejce.
-
Rozdělíme na 3 díly a upečeme 3 placky velikosti plechu (pozor zkroutí se, jsou to vlnky!)
-
Plech musíme dost vymastit, ale lepší je péci na nepomaštěném pečicím papíře, na který lze těsto tenounce natřít na válu (je ho málo) a poté dát na plech. Pečeme 10 minut prudčeji, pak teplotu hodně snížíme a jen dosoušíme (třeba i při pootevřených dvířkách trouby).
-
1. a 2.placku spojíme krémem, lehounce zatížíme, aby se placky trochu provlhly a srovnaly (například lehkým prkénkem).
-
Poté dáme na 2. placku 2 šlehačky, které ušleháme s necelým vanilkovým cukrem (lze předem svařit a vychladit v lednici), přikryjeme 3. plackou a opět malinko zatížíme.
-
Vrch pocukrujeme a pokapeme rozehřátou čokoládou (polevou).
Poznámka od kuchařky
Jsou to vlastně věnečky nebo větrníčky, kde se nemusíte namáhat s tvořením a plněním jednotlivých kusů.









