Suroviny
5 porcí
- 500 g plodů moře
- 500 g dýně
- 3-6 paprik
- 2-5 rajčat
- 2 cibule
- minimálně půl palice česneku
- půl svazku lahůdkové cibulky
- půl litru passaty nebo 1 rajský protlak
- olivový olej
- PL italských bylinek
- sůl
- pepř
- chilli
- worchester
- rýžový ocet (citronová šťáva)
- Erythritol nebo kokosový cukr
Postup přípravy receptu
-
Na 2 PL oleje orestujeme půl paličky lisovaného česneku do vůně, pak zalijeme půl litrem vody, vsypeme mořské plody, osolíme, opepříme, ochutíme chilli a asi 5-10 minut povaříme. Scedíme, vývar nevyléváme. Maso by mělo být měkké.
-
Cibuli a cibulku pokrájíme na kousky, dýni na kostky, papriky a rajčata na proužky a měsíčky. Na minimu oleje orestujeme nakrájenou cibuli, lahůdkovou cibulku a pokud jsme použili protlak, tak i ten (ztratí palčivost). Zalijeme scezeným vývarem, přidáme passatu (pokud jsme nepoužili protlak), italské bylinky a vaříme do změknutí zeleniny. Ochutnáme, je-li ve směsi dost česneku. Měl by být poměrně výrazný.
-
Vložíme uvařené plody moře a dochutíme worchesterem, rýžovým octem, Erythritolem. Výsledná směs voní česnekem, bylinkami a chutná sladko-kyselo-slaně.
Poznámka od kuchařky
Tento pokrm je inspirovaný italskou kuchyní, asi nejvíce se podobá receptu na minestrone pro děti + mořské plody. Použít můžete jakoukoliv zeleninu, kterou máte ve spíži.