
Suroviny
4 porce
- 2 velké brambory na pečení
- 1/2 střední pórek jemně nasekaný (1/2 šálku) – nic se nestane, když vynecháte
- 1 lžíce slunečnicového oleje nebo arašídový olej
- 1 polévková lžíce čerstvého másla
- 1/2 lžičky soli
- 4 porce rybího filé
Postup přípravy receptu
-
Oloupejte brambory, (i když můžou zůstat ve slupce, chcete-li) omyjte je a pak nastrouhejte na struhadle s největšími otvory.
-
Rozehřejte olej a máslo ve velké pánvi, nejlépe teflonové. Mezitím posolte filé polovinou soli. Když je olej a máslo horké, udělejte 4 hromádky z nastrouhaných brambor a pórku (každý cca 1/3 šálku) do pánve.
-
Na to položte ryby a zmáčkněte, aby se z brambor udělala placička. Na to dejte zbylé brambory a posolte zbytkem solí. Smažte při středně vysoké teplotě po dobu 6 až 7 minut.
-
Otočte je opatrně velkou špachtlí a smažte po dobu 6 až 7 minut na druhé straně. Brambory by měly být pěkně křupavé a zbarvené do zlatohněda na obou stranách a ryby jen „vařené“.
Poznámka od kuchařky
Recept je od Jacquese Pépina.
Ochutnali a pochutnali jsme si na tomhle s červeným chňapalem, lososem, ale i s pstruhem, i když mořský není.