
Suroviny
- Morkové (hovězí) kosti
Postup přípravy receptu
-
Nařezané kosti očistíme od případných štěpin a opláchneme.
-
Kosti dáme asi na 30 minut do trouby (80°C) nebo na 3 minuty do MW (na střední výkon) a morek pak vyklepneme, nebo vytěžíme lžičkou.
-
Morek následně použijeme, jak kuchařské zákony kážou nám…
Poznámka:
Morek je u nás zatím nedoceněná surovina…
Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí „vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy.
Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s „oboustranným“ norkem.
Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto)
Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové „foie gras“
Vyvařené „osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)
Poznámka od kuchařky
V postupu zmíněné rcp:
Risotto alla milanese
http://www.toprecepty.cz/recept/41421-rizoto-po-mi…
https://www.toprecepty.cz/recept/46644-morkove-foi…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…