
Suroviny
- 2 kg vepřového masa
- 3 řapíky celeru
- 1 mrkev
- 1 bílá cibule (na kostičky pokrájená)
- 5 stroužků česneku vcelku,
- 1/2 litru hovězího vývaru
- 1/3 litru černého piva
- sádlo
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Vše krom sádla vrazte do Papiňáku, vařte asi 3/4 hodiny. Pak otevřete, maso se krásně rozpadá.
-
Vylovte ho, pokud na něm uvízne něco cibule tak to nevadí. Maso natrhejte, nakrájejte na kousky dle libosti, dejte do sádlem vymazaného pekáče a pečte v troubě až se maso zbarví do zlato-hněda. To trvá, při velmi občasném obrácení asi 3/4 hodiny.
-
Z vývaru vylovte mrkev a celer, to vyhoďte, pak vařte dál, ponorným mixerem rozmixujte cibuli a česnek, zredukujte na šťávu, zahustěte dle libosti a tím pak zalijte dokončené jídlo.
-
My rádi se zelím, vaříme zásadně z kyselého, a protože máme rádi kyselejší, neproplachuji vodou, k podlití požívám černé pivo a na závěr osladím dle chuti.
Poznámka od kuchařky
Recept je kombinace mexických Carnitas, v překladu Masíčka s Moravskými vrabci s příchutí Bavorské vepřové pečeně.
*) Maso, v mexickém receptu plecko, v Americe nahrazujeme úspěšně „country ribs“, což jsou pruhy masa mezi žebry. Prorostlé tukem tak akorát.