
Suroviny
- 30 dkg hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1,5 dl mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 vejce
- 1 dl oleje
- 200 ml zakysané smetany
- 1 vejce
- 3 vrchovaté lžíce maizeny
- 1 lžíce jablečného rosolu (viz pozn.)
- malá sklenice sterilovaných půlených švestek
- 1/2 skleničky jablečných povidel
- 1 lžíce kakaa
Postup přípravy receptu
-
Vypracujete kynuté těsto (takovéto nebo podle vašeho zvyku, já ho dělám bez vážení, odhadem), vykynuté rozválíte nebo roztáhnete do kulatého tvaru na dva plechy s pečícím papírem.
-
Zakysanou smetanu v misce prošleháte s vajíčkem, maizenou a jablečným rosolem, zhruba polovinu lžící rozetřete na připravené těsto, pokladete pokud možno pravidelně švestkami, povidly, na švestky navršíte zbytek zakysané smetany a posypete instantní čokoládou nebo kakaem.
-
V předehřáté troubě na 170°C pečete asi 25 minut, až okraje zezlátnou a smetana bude pevná.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tu spoustu podobných kynutých koláčů, potřebovala jsem využít zakysanku a tak jsem improvizovala trochu jinak. Vyšel z toho dost chutný koláč, neumím jej zařadit, proto ten název. Nikdy jsem vlastně nepochopila rozdíl mezi frgálem a chodským koláčem, snad je to jen ve způsobu pokládání náplně.