Moravskochodský frgál

70
- reklama -

Suroviny

30 dkg hladké mouky
2 lžíce hnědého cukru
1,5 dl mléka
1/2 kostky droždí
1 vejce
1 dl oleje
200 ml zakysané smetany
1 vejce
3 vrchovaté lžíce maizeny
1 lžíce jablečného rosolu (viz pozn.)
malá sklenice sterilovaných půlených švestek
1/2 skleničky jablečných povidel
1 lžíce kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujete kynuté těsto (takovéto nebo podle vašeho zvyku, já ho dělám bez vážení, odhadem), vykynuté rozválíte nebo roztáhnete do kulatého tvaru na dva plechy s pečícím papírem.

  2. Zakysanou smetanu v misce prošleháte s vajíčkem, maizenou a jablečným rosolem, zhruba polovinu lžící rozetřete na připravené těsto, pokladete pokud možno pravidelně švestkami, povidly, na švestky navršíte zbytek zakysané smetany a posypete instantní čokoládou nebo kakaem.

  3. V předehřáté troubě na 170°C pečete asi 25 minut, až okraje zezlátnou a smetana bude pevná.

Poznámka od kuchařky

Vím, že je tu spoustu podobných kynutých koláčů, potřebovala jsem využít zakysanku a tak jsem improvizovala trochu jinak. Vyšel z toho dost chutný koláč, neumím jej zařadit, proto ten název. Nikdy jsem vlastně nepochopila rozdíl mezi frgálem a chodským koláčem, snad je to jen ve způsobu pokládání náplně.

http://www.toprecepty.cz/recept/36619-jablecny-ros…