Moravské zelí

378
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 sáček kysaného zelí (Kateřinské, Otické)
1 cibule (středně velká nebo 1/2 velké)
4 brambory
2 lžíce oleje
slanina
2 lžíce hladké mouky
voda
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na sáčku ustřihneme růžek a „zelňačku“ vytlačíme. Ustřihneme celý sáček, zelí vyklopíme na prkénko a několikrát ho do kříže překrojíme. Dáme ho na cca půl hodiny vařit do hrnce s přiměřeným množstvím vody, trochu posolíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Na pánvi popustíme na kostičky nakrájenou slaninu (uzený špek – třeba Iberijský, nebo domácí moravský). Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět.

  3. Pak přidáme mouku, chvíli restujeme (nesmí ztmavnout) a zalijeme studenou vodou, posolíme.

  4. Mezitím si nastrouháme syrové brambory a po chvíli (až se mouka provaří) je přidáme k jíšce. Vaříme, až se vše řádně provaří a zhoustne (vznikne tzv. „glajda“), dosolíme. Uvařené zelí scedíme (trochu vody na dně necháme) a přidáme ke glajdě. Ještě chvíli vše společně provaříme a je hotovo.

Poznámka od kuchařky

Se solí opatrně, zelí může být dosti slané. Hotové zelí můžeme podle chuti dokyselit octem.

http://clupmi.blog.cz