Suroviny
6 porcí
- 1 sáček kysaného zelí (Kateřinské, Otické)
- 1 cibule (středně velká nebo 1/2 velké)
- 4 brambory
- 2 lžíce oleje
- slanina
- 2 lžíce hladké mouky
- voda
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Na sáčku ustřihneme růžek a „zelňačku“ vytlačíme. Ustřihneme celý sáček, zelí vyklopíme na prkénko a několikrát ho do kříže překrojíme. Dáme ho na cca půl hodiny vařit do hrnce s přiměřeným množstvím vody, trochu posolíme.
-
Na pánvi popustíme na kostičky nakrájenou slaninu (uzený špek – třeba Iberijský, nebo domácí moravský). Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět.
-
Pak přidáme mouku, chvíli restujeme (nesmí ztmavnout) a zalijeme studenou vodou, posolíme.
-
Mezitím si nastrouháme syrové brambory a po chvíli (až se mouka provaří) je přidáme k jíšce. Vaříme, až se vše řádně provaří a zhoustne (vznikne tzv. „glajda“), dosolíme. Uvařené zelí scedíme (trochu vody na dně necháme) a přidáme ke glajdě. Ještě chvíli vše společně provaříme a je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Se solí opatrně, zelí může být dosti slané. Hotové zelí můžeme podle chuti dokyselit octem.