
- reklama -
Suroviny
- asi 4-4,3 kg masa z předvařené hlavy
- 400 g vepřových jater
- 250 g kůží
- asi 250 ml vývaru
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- mleté nové koření
- špetka mletého zázvoru
- česnek
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou vepřovou hlavu a kůže uvaříme doměkka.
Libové maso umeleme nahrubo, zbytek (včetně syrových jater) umeleme najemno. -
V dostatečně velké nádobě smíchíáme maso s vývarem, solí a kořením, ochutnáme a dochutíme a hned narážíme do nakrájených střev, na jednom konci zašpejlovaných.
-
Naplněné zašpejlujeme i z druhého konce a všechny uvaříme při 90-95°C asi 15-20 minut.
Po uvaření opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku, aby vychladly.
Poznámka od kuchařky
Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili – 2 hodiny při 100°C.
Kuchařka: cathleen