Moravské jitrnice

159
- reklama -

Suroviny

asi 4-4,3 kg masa z předvařené hlavy
400 g vepřových jater
250 g kůží
asi 250 ml vývaru
sůl
mletý pepř
majoránka
mleté nové koření
špetka mletého zázvoru
česnek

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou vepřovou hlavu a kůže uvaříme doměkka.
    Libové maso umeleme nahrubo, zbytek (včetně syrových jater) umeleme najemno.

  2. V dostatečně velké nádobě smíchíáme maso s vývarem, solí a kořením, ochutnáme a dochutíme a hned narážíme do nakrájených střev, na jednom konci zašpejlovaných.

  3. Naplněné zašpejlujeme i z druhého konce a všechny uvaříme při 90-95°C asi 15-20 minut.
    Po uvaření opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku, aby vychladly.

Poznámka od kuchařky

Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili – 2 hodiny při 100°C.