Moje plněné žampiony

51
- reklama -

Suroviny
2 porce

12 středních žampionů
1 lžička sádla
1/2 malé cibulky
50 g libového uzeného masa
50 g uzeného sýra
1/4 lžičky mletého kmínu
sůl
mletý pepř
1 lžíce nasekané petrželky
Na obalení:
1 vejce
sůl
hladká mouka
strouhanka
Na potření:
1 lžička sádla na dno remosky
3 rozehřáté lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Nejdříve vykrojíme nožíkem nožičky a pak je opatrně co nejvíce vydlabeme špičkou škrabky na brambory. Vydlabáváme do misky, kde máme nožičky nasekané na jemno. Do pánve dáme lžičku sádla, chvilku osmažíme cibulku, přidáme žampiony, kmín, sůl, pepř a lžíci vody a chvíli dusíme. Nastrouháme uzené, dáme ho k žampionům a přidáme vejce. Zamícháme, až vejce ztuhne, stáhneme z plotýnky, přisypeme strouhaný uzený sýr a nasekanou petržel.


    Zobrazit celý recept

  2. Kloboučky žampionů naplníme a vždy dva dáme k sobě naplněnou stranou. Spojíme párátkem vždy dva k sobě. Obalíme je v mouce, pak v rozšlehaném osoleném vejci (dám do mističky a lžící poliji všude) a naposledy ve strouhance.

  3. Remosku na dně potřeme tuhým sádlem, pak přidáme žampiony, které na všech místech potřeme rozpuštěným sádlem a dáme péct. Až zezlátnou na spodní straně, převrátíme je a mašlovačkou je potřeme výpekem, jakmile zase zezlátnou, ještě je naposledy otočíme a potřeme a dopečeme do zlatova. Celé pečení bude trvat 1 hodinu. Podáváme s bramborem nebo hranolky.

Poznámka od kuchařky

Dělám jindy dvojnásobné množství, ale dnes jsem vařila ještě žampionovou polévku. Celkem jsem použila1/2 kg žampionů.