Moje oblíbené maxi-pelmeně

88
- reklama -

Suroviny
20-22 kusů

300 g mletého míchaného masa
2 vejce
2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
vody tolik, abychom vytvořili vláčné měkčí nudlové těsto
1 lahůdková cibulka
asi 100 g másla
šťáva z 1/2 citronu
1 větší bobkový list
pepř
sůl
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív uděláme náplň: mleté maso malinko polijeme vodou, osolíme, promícháme a chvíli necháme stát. Pak přidáme na malé kousíčky pokrájenou bílou část lahůdkové cibulky, pepř a nakrájenou pažitku.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak vypracujeme těsto, dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a rukama zpracováváme a přilíváme po troškách vodu, dokud těsto není pěkně vláčně zapracované a musí být jemnější a měkčí, než těsto na nudle.

  3. Pak těsto vyválíme na slabo (několik mm), musíme podsypávat moukou, aby se nám nelepilo.

  4. Pak vykrajujeme vykrajovátkem (specielně na pelmeně kola, do prostředka dáme lžičku připraveného mletého masa a nakonec vykrajovátkem zmáčkneme. Nemáme-li vykrajovátko, tak vykrájíme skleničkou, jak budeme chtít velké, přehneme na půlku a prsty zamačkáme pevně k sobě, aby se nám ve vodě neotvíraly.

  5. Do většího hrnce si dáme vařit vodu, do které dáme sůl a bobkový list, až se voda začne vařit vložíme pelmeně (musí mít ve vodě dost místa a vaříme dokud nevyplavou a ještě chvíli, tak celkově 10 minut).

  6. Vyndáme na talíř děrovaným naběrákem, polijeme rozehřátým máslem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme pokrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky, nebo pažitkou, či koprem. Jinak se mohou ochutit kysanou smetanou, nebo smaženou cibulkou a dobré jsou i jako příloha ke špenátu.

Poznámka od kuchařky

Já mám vykrajovátko dost velké a takové pelmeně mi chutnají nejvíc a jí se příborem. Nejraději je mám právě s tím máslem a citronovou šťávou-je to moje oblíbené jídlo a když jsem sama doma skoro vždycky si je uvařím, jako dneska! Recept znám léta.