Suroviny
20-22 kusů
- 300 g mletého míchaného masa
- 2 vejce
- 2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
- vody tolik, abychom vytvořili vláčné měkčí nudlové těsto
- 1 lahůdková cibulka
- asi 100 g másla
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 větší bobkový list
- pepř
- sůl
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív uděláme náplň: mleté maso malinko polijeme vodou, osolíme, promícháme a chvíli necháme stát. Pak přidáme na malé kousíčky pokrájenou bílou část lahůdkové cibulky, pepř a nakrájenou pažitku.
-
Pak vypracujeme těsto, dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a rukama zpracováváme a přilíváme po troškách vodu, dokud těsto není pěkně vláčně zapracované a musí být jemnější a měkčí, než těsto na nudle.
-
Pak těsto vyválíme na slabo (několik mm), musíme podsypávat moukou, aby se nám nelepilo.
-
Pak vykrajujeme vykrajovátkem (specielně na pelmeně kola, do prostředka dáme lžičku připraveného mletého masa a nakonec vykrajovátkem zmáčkneme. Nemáme-li vykrajovátko, tak vykrájíme skleničkou, jak budeme chtít velké, přehneme na půlku a prsty zamačkáme pevně k sobě, aby se nám ve vodě neotvíraly.
-
Do většího hrnce si dáme vařit vodu, do které dáme sůl a bobkový list, až se voda začne vařit vložíme pelmeně (musí mít ve vodě dost místa a vaříme dokud nevyplavou a ještě chvíli, tak celkově 10 minut).
-
Vyndáme na talíř děrovaným naběrákem, polijeme rozehřátým máslem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme pokrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky, nebo pažitkou, či koprem. Jinak se mohou ochutit kysanou smetanou, nebo smaženou cibulkou a dobré jsou i jako příloha ke špenátu.
Poznámka od kuchařky
Já mám vykrajovátko dost velké a takové pelmeně mi chutnají nejvíc a jí se příborem. Nejraději je mám právě s tím máslem a citronovou šťávou-je to moje oblíbené jídlo a když jsem sama doma skoro vždycky si je uvařím, jako dneska! Recept znám léta.