Moje makové buchty

46
- reklama -

Suroviny
42 ks na plechu 40×35 cm

600 g polohrubé mouky
100 g cukr
150 g tuku (máslo + olej)
4 žloutky
42 g droždí
cca 1/4 l mléka
1 lžička soli
citronová kůra
Nádivka:
300 g máku
100 g cukru
1 vanilkový cukr
cca 2 dl mléka
2 hřebíčky
trochu skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trošky cukru a teplého mléka uděláme kvásek. V míse vymícháme žloutky s cukrem, solí a citronovou kůrou.
    Přidáme prosátou mouku (já nejraději používám „babiččinu volbu“), kvásek, postupně přidáváme mléko a nakonec rozpuštěný vlahý tuk.
    Těsto vařečkou důkladně vypracujeme a necháme kynout. Můžeme jej několikrát přemíchat, bude ještě lepší. Samozřejmě, že těsto lze zadělávat v pekárně, ale já jsem ze staré školy a potřebuji těsto tzv. „cítit v ruce“.


    Zobrazit celý recept

  2. Na nádivku povaříme v mléce umletý mák s cukrem a vanilkovým cukrem.
    Ochutíme trochou skořice a tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout.

  3. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, plníme nádivkou a zabalíme.
    Skládáme na plech a důkladně je ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem.

  4. Pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C.

Poznámka od kuchařky

Na fotografii jsou buchty pro jednoho oslavence místo dortu.