Suroviny
42 ks na plechu 40×35 cm
- 600 g polohrubé mouky
- 100 g cukr
- 150 g tuku (máslo + olej)
- 4 žloutky
- 42 g droždí
- cca 1/4 l mléka
- 1 lžička soli
- citronová kůra
- Nádivka:
- 300 g máku
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- cca 2 dl mléka
- 2 hřebíčky
- trochu skořice
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, trošky cukru a teplého mléka uděláme kvásek. V míse vymícháme žloutky s cukrem, solí a citronovou kůrou.
Přidáme prosátou mouku (já nejraději používám „babiččinu volbu“), kvásek, postupně přidáváme mléko a nakonec rozpuštěný vlahý tuk.
Těsto vařečkou důkladně vypracujeme a necháme kynout. Můžeme jej několikrát přemíchat, bude ještě lepší. Samozřejmě, že těsto lze zadělávat v pekárně, ale já jsem ze staré školy a potřebuji těsto tzv. „cítit v ruce“. -
Na nádivku povaříme v mléce umletý mák s cukrem a vanilkovým cukrem.
Ochutíme trochou skořice a tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout. -
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, plníme nádivkou a zabalíme.
Skládáme na plech a důkladně je ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem. -
Pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C.
Poznámka od kuchařky
Na fotografii jsou buchty pro jednoho oslavence místo dortu.