Suroviny
18 kousků
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 200 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla (Hera)
- 1 lžička soli
- 300 ml mléka
- 5 vajec
- 2 lžíce rumu
- 2 lžičky citronové sušené kůry
- 80 g hrozinek
- 100 g nasekaných ořechů
- 1 vejce na potření vánočky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, kterou smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme na dno droždí. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, nasypeme do něj vanilkový cukr a krystalový cukr a zalijeme kvasnice, zakryjeme a necháme kynout. Mezitím rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Když máme vykynutý kvásek, přidáme máslo, vejce, rum, citronovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto, které se nesmí lepit na mísu. Těsto necháme vykynout, znova ho propracujeme a necháme znovu vykynout.
-
Do těsta dáme hrozinky a nasekané ořechy a ještě ho naposledy propracujeme. Po vykynutí uděláme z těsta delší váleček a nakrájíme z něho 9 stejných dílků. Z každého kousku vyválíme dlouhý váleček. Na plech dáme pečící papír. Upleteme ze čtyř válečků cop. Dáme ho na plech, uprostřed ho zploštíme do stran, na něj položíme cop ze tří pramenů, opět střed zploštíme do stran a navrch dáme dva stočené prameny. Aby se konce vánočky nerozpletly, zasuneme je asi 7 cm pod vánočku.
-
Vánočku musíme dát šikmo na plech, protože je velká a dáme jí vykynout, potřeme ji vejcem a dáme ji péci do předem vyhřáté trouby na deset minut na 200°C, pak teplotu snížíme na 150°C. Pečeme ji do zlatova asi 60 minut. Vánočku necháme vychladnout a pak pocukrujeme. Z tohoto těsta dělám také dva mazance.