
Suroviny
- 25 dkg hladké mouky
- 7 dkg cukru moučky
- 1 PL vanilkového cukru (vlastní výroby)
- 7 dkg celého modrého máku
- 20 dkg másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 PL rumu
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny zpracujeme v robotu na vláčné těsto.
-
Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout v ledničce, nejméně na 2 hodiny. Já nechávám přes noc nebo klidně i 2-3 dny.
-
Z odleženého těsta vyválíme váleček, ten rozdělíme na dílky a z nich tvarujeme rohlíčky.
-
Rovnáme je na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě na 170°C upečeme. Jakmile špičky zrůžoví, jsou hotové.
Vychladlé obalujeme v moučkovém cukru.
Poznámka od kuchařky
Rohlíčky jsou velmi dobré a navíc díky máku i zdravé. Mák obsahuje hodně vápníku. Jsou řešením pro ty, kteří nemůžou a nebo nemají rádi ořechy. Já rohlíčky neobaluji, pouze lehce pocukruji, tyto nejsou ani pocukrované, protože se mi zdály dostatečně sladké.
Z tohoto množství jsou 3 plechy, ale doporučuji udělat z celé dávky, protože čerstvé jsou krásně křupavé a velmi rychle mizí 🙂 S těstem se velmi dobře pracuje, není třeba vůbec podsypávat moukou, na silikonové podložce vůbec nelepí.