Suroviny
1 Kg
- Na modelku:
- Cukr moučka- 290 g
- Fondán- 290 g
- Glukoza- 70g
- Voda- 40 ml
- 100% tuk (omega)- 40 g
- Sušemé mléko- 290 g
- Mandlové aroma- kapička
- Na fondán:
- Cukr krystal- 500 g
- Voda- 200 ml
- Kapka octu nebo lžíce glukozy
- Glukoza:
- Cukr krystal- 400g
- Voda- 200 ml
- Kyselina citronová- 1/2 lžičky
Postup přípravy receptu
-
Glukoza: Smícháme cukr a kyselinu citronovou a vodu a velmi pomalu zahříváme. Necháme zahřívat cca hodinu a často mícháme, nesmí to vařit. Tato glukoza je čirá, když vychladne ještě zhouste.
-
Fondán: Svaříme vodu s cukrem až bude vřít přidáme glukozu nebo kapku octa a ještě chvilku povaříme cca 5 minut.
-
Potom sundáme z ohně a vylijeme na čistý plech, kde vařečkou budeme intenzivně míchat dokud nezbělá. Když zbělá a nebude tekutá, dubeme nadále propracovávat v ruce. Tímto fondánem se polívá např: Punčový dort
-
Modelka: Cukr, fondán, glukozu a rozpuštěný 100% tuk dáme do mísy a propracujeme, pomalu přidáme vodu (postupně podle hustoty modelky), nakonec přidáme sušené mléko a mandlové aroma. Modelka by měla být měkká a tvárná.
Poznámka od kuchařky
Je mi jasný že to není nejlevnější modelovací hmota, ale jsem cukrářka a vím že tato modelka je hodně dobrá. Vyzkoušejte a napište jak se povedla. 🙂