
Suroviny
- 400 g měkkého tvarohu
- 130 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- 4 vejce
- 3 PL krupičky
- 3 PL hladké mouky
- 50 g másla
- 2 lžičky sušených brusinek
- 1 lžičky zlatých rozinek namočených
- rum
- 1 nalámaná čokoláda na vaření ( nebo jiná čokoláda)
- špetka soli
- ovoce ( nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků. Oba cukry se špetkou soli vyšleháme do pěny a postupně přidáváme zašlehat měkký tvaroh a změklé máslo.
-
Opatrně přidáváme mouku s krupičkou, smíchané s práškem do pečiva. Nakonec přidáme vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Do vzniklého těsta vmícháme zlehka brusinky, rozinky v rumu a kousky nalámané čokolády.
-
Nalijeme na plech s pečícím papírem a poklademe omytým ovocem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C dozlatova. Zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečeno. Po upečení necháme moučník v troubě postupně vychladnout (nevyndaváme hned).
Poznámka od kuchařky
S třtinovým cukrem je tvarožník tmavší, ale dobroučký. Dala jsem na velký plech, takže není vysoký, ale radši tuto dávku pečte na menším plechu, nebo v koláčové formě, tedy na velkém plechu dejte určitě dvojnásobnou dávku.
Dělala jsem tvarožník kdysi dávno i s hlívou, recept přidávám.
http://www.toprecepty.cz/recept/19278-tvaroznik-s-…
nebo druhý tvarožník s meruňkami
:http://www.toprecepty.cz/recept/27996-merunkovo—…