Mleté maso v zelných listech

396
- reklama -

Suroviny

500 g vepřového mletého masa (nebo mix)
trochu sádla (nebo oleje)
1 větší cibule
sůl
mletý pepř
100 g nevařené rýže (parboiled)
3 vejce
asi 250 – 300 g zelí
trochu sádla na vymazání pekáčku

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, pepř a orestujeme za stálého míchání a necháme trochu zchladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme vejce a propláchnutou rýži. Zamícháme, z koření používám jen pepř a trošku více solím, jelikož je tam ta rýže.

  3. Zelné listy si chvíli povaříme v osolené vodě a scedíme, necháme okapat.

  4. Pekáček si vymažeme sádlem, nebo olejem, dáme na dno i boky zelné listy, na ně rozprostřeme masovou směs a nahoru dáme znovu zelné listy, mírně posolíme.

  5. Přidáme zhruba 1 – 1,5 dcl vody, přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby.

  6. V polovině pečení odklopíme a dopečeme.

  7. Přibližně se peče asi 45 minut, záleží na teplotě trouby. Jako příloha jsou brambory a kompot, nebo mrkvový salát, který je taky tady na Topreceptech.

Poznámka od kuchařky

Můžeme dělat taky závitky, ale je třeba více zelných listů, je to pracnější a déle to trvá :-))

Občas připravuji v římském hrnci, kdy syrové brambory nakrájím na větší kostky, osolím, zelí nakrájím, spařím vařící vodou a scedím. Vše smíchám s masovou směsí s vejci, jen rýže musí být uvařená a vodu už nepřidáváme. Naposledy jsem udělala bez rýže, tu jsem zapomněla v mikrovlnce, kde jsem ji vařila :-))