![Mleté maso v zelných listech_5ffe351a93708.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/mlete-maso-v-zelnych-listech_5ffe351a8272b.jpeg)
Suroviny
- 500 g vepřového mletého masa (nebo mix)
- trochu sádla (nebo oleje)
- 1 větší cibule
- sůl
- mletý pepř
- 100 g nevařené rýže (parboiled)
- 3 vejce
- asi 250 – 300 g zelí
- trochu sádla na vymazání pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, pepř a orestujeme za stálého míchání a necháme trochu zchladnout.
-
Pak přidáme vejce a propláchnutou rýži. Zamícháme, z koření používám jen pepř a trošku více solím, jelikož je tam ta rýže.
-
Zelné listy si chvíli povaříme v osolené vodě a scedíme, necháme okapat.
-
Pekáček si vymažeme sádlem, nebo olejem, dáme na dno i boky zelné listy, na ně rozprostřeme masovou směs a nahoru dáme znovu zelné listy, mírně posolíme.
-
Přidáme zhruba 1 – 1,5 dcl vody, přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby.
-
V polovině pečení odklopíme a dopečeme.
-
Přibližně se peče asi 45 minut, záleží na teplotě trouby. Jako příloha jsou brambory a kompot, nebo mrkvový salát, který je taky tady na Topreceptech.
Poznámka od kuchařky
Můžeme dělat taky závitky, ale je třeba více zelných listů, je to pracnější a déle to trvá :-))
Občas připravuji v římském hrnci, kdy syrové brambory nakrájím na větší kostky, osolím, zelí nakrájím, spařím vařící vodou a scedím. Vše smíchám s masovou směsí s vejci, jen rýže musí být uvařená a vodu už nepřidáváme. Naposledy jsem udělala bez rýže, tu jsem zapomněla v mikrovlnce, kde jsem ji vařila :-))