
Suroviny
3 – 4 porce
- 250 g mletého masa – mix vepřové s hovězím
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- zhruba 0,5 dl oleje
- 0,5 lžičky mleté papriky
- sůl
- mletý pepř možno i oregáno
- zhruba 3 lžíce drcených rajčat nebo 1 lžíce rajčatového protlaku,
- 1,5 lžíce hladké mouky
- kousek masoxu – možno vynechat
- 1 velké rajče
- 1 větší paprika
- 1 konzerva sterilovaných fazolí ve slaném nálevu nebo v rajčatové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Na oleji si orestujeme dosklovita nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a prudce za stálého míchání restujeme zase až do tuku.
-
Maso shrneme k okrajům a do tuku přidáme mletou papriku, necháme za stálého míchání jen zpěnit, přidáme drcená rajčata, prolisovaný česnek, vše krátce promícháme a přidáme vodu, kousek masoxu a necháme chvíli dusit. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a na kousky rajče. Zase malou chvilku podusíme a maso zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě. Já používám tzv. suchou jíšku, což je mouka opražená nasucho. Může se zahustit i klasickou jíškou.
-
Přidáme fazole a necháme pořádně zvolna provařit. Dochutíme a podáváme. Jako příloha se hodí chléb, malé bramboráčky, já měla dosti ze zdejších stránek. Do směsi se může přidat i na kolečka nakrájená a osmažená klobása a směs se dá udělat i pikantní, může se přidat sterilovaná kukuřice, každý prostě co má rád. Množství ingrediencí si můžeme upravit dle svých zvyklostí a hustotu jídla si upravíme tak, aby vyhovovala.
Poznámka od kuchařky
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/