Mletá kapie s česnekem

81
- reklama -

Suroviny

1 kg očištěné červené kapie
5 paliček česneku (i více)
1 – 2 lžíce soli
50 ml slunečnicového oleje do směsi
slunečnicový olej dle potřeby na zalití

Postup přípravy receptu

  1. Z kapií odstraníme vnitřek se semeny, i blánu na žebrech a oloupeme si česnek. Kapie a česnek umyjeme pod tekoucí vodou a společně pomeleme na masovém mlýnku.

  2. Do pomleté směsi přidáme sůl a 50 ml oleje. Důkladně promícháme.

  3. Kapii s česnekem naplníme do malých skleniček a trochu se skleničkou zatřepeme. Obsah se zarovná a zbaví vzduchu. Na směs dáme 1 lžičku oleje, nebo tolik, aby byl obsah celý zalitý.

  4. Skleničky uzavřeme a dáme do hrnce s vodou, která by měla sahat až k víčkům.

  5. Sterilujeme při 100°C po dobu 15 minut.

Poznámka od kuchařky

Používáme jí na dochucování všech pokrmů připravovaných s paprikou – dršťková polévka, všechny druhy gulášů. Jednu dávku si můžeme udělat i s feferonkami. Při použití na přípravu pokrmu ze začátky jídlo méně solíme. Přidáváme většinou ke konci vaření. Nabíráme pouze čistou lžičkou.