
Suroviny
    
- 1 kg očištěné červené kapie
- 5 paliček česneku (i více)
- 1 – 2 lžíce soli
- 50 ml slunečnicového oleje do směsi
- slunečnicový olej dle potřeby na zalití
Postup přípravy receptu
- 
Z kapií odstraníme vnitřek se semeny, i blánu na žebrech a oloupeme si česnek. Kapie a česnek umyjeme pod tekoucí vodou a společně pomeleme na masovém mlýnku. 
- 
Do pomleté směsi přidáme sůl a 50 ml oleje. Důkladně promícháme. 
- 
Kapii s česnekem naplníme do malých skleniček a trochu se skleničkou zatřepeme. Obsah se zarovná a zbaví vzduchu. Na směs dáme 1 lžičku oleje, nebo tolik, aby byl obsah celý zalitý. 
- 
Skleničky uzavřeme a dáme do hrnce s vodou, která by měla sahat až k víčkům. 
- 
Sterilujeme při 100°C po dobu 15 minut. 
Poznámka od kuchařky
Používáme jí na dochucování všech pokrmů připravovaných s paprikou – dršťková polévka, všechny druhy gulášů. Jednu dávku si můžeme udělat i s feferonkami. Při použití na přípravu pokrmu ze začátky jídlo méně solíme. Přidáváme většinou ke konci vaření. Nabíráme pouze čistou lžičkou.
