Suroviny
- 1 l mléka
- 2 PL mouky
- 4 vejce
- 750 g brambor
- 1 cibule
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- sůl
- kmín mletý
- podle chuti ocet nebo nakládané houby
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme brambory na kostičky a dáme vařit v osolené vodě tak, aby se poté vešel do hrnce litr mléka. Cibuli oloupeme a vcelku dáme společně s kořením k bramborám.
-
Mezitím rozkvedláme mouku asi v půllitru mléka. Vejce roklepneme do misky. Vidličkou jen trochu vejce rozmáčkneme (já mám rád větší kusy vajec v polévce).
-
Když jsou brambory měkké (nesmí být moc, ať se nerozpadnou pri dodělávání), vyndáme koření a přilijeme mléko s moukou. Za stálého míchání přivedeme k varu (pozor, ať se polévka nepřipálí), přilijeme zbytek mléka (může být ohřáté v mikrovlnce), vlijeme vejce a popřípadě dosolíme.
Poznámka od kuchařky
Do polévky v talíři můžeme přidat kyselé houby nebo lžíci octa i když to nezní moc jedle. Babička to dělá nějak ze smetany a taky občas přidá fazolky. Dá se všeho přidávat nebo ubírat podle chuti, kdo jak má rád.
Fotku přidám později.