Mléčná rýže s banánem

73
- reklama -

Suroviny
2-3 porce

180 g rýže
600 ml mléka – i více
špetka soli
kousek celé skořice
1/2 vanilkového cukru
krupicový cukr dle chuti
2 pevnější menší banány
30 g mléčné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Rýži propláchneme, scedíme, následně ještě jednou propláchneme vařící vodou a opět scedíme. Vsypeme ji do vařícího mléka s troškou soli a kouskem celé skořice. Na přípravu použijeme klasický nerezový hrnec se silnějším dnem. Mléko opět přivedeme k varu, příkon tepla snížíme na minimum, hrnec přikryjeme pokličkou a rýži necháme bez míchání dusit do měkka. Ze začátku hlídáme, jestli nám mléko nevzkypí. Necháme třeba chvíli mezi hrncem a pokličkou malou mezeru. Ráda používám skleněnou poklici, abych na přípravu viděla. Bude to trvat cca 30 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Když je rýže měkká, tak ji promícháme, vyjmeme skořici, přidáme trochu vanilkového cukru a osladíme dle chuti krupicovým cukrem.

  3. Nakonec lehce vmícháme banány nakrájené na kousky. Povrch dozdobíme čokoládou, buď strouhanou a nebo použijeme škrabku a vytvoříme hoblinky.

Poznámka od kuchařky

Množství mléka se může trochu lišit dle použité rýže a někdo chce rýži trochu hustější a někdo řidší kaši. Takže dle potřeby.

U nás tato mléčná rýže chutná dětem. Dá se podávat jako hlavní sladké jídlo, nebo pak menší množství jako teplý dezert.