
Suroviny
kulatá forma průměr 26cm
- Piškot:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 4 lžíce oleje
- 5 lžic polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa (rovné)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli (při šlehání bílků)
- Krém:
- 2 vaničky tvarohu (á 250g)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 banány (velké)
- 1/2 másla (125g)
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce citronové šťávy
- Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 25 g ztuženého tuku
- 3 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve našleháme tuhý sníh se špetkou soli, troubu předehřejeme na 180°C a nachystáme kulatou formu (v mém případě průměr 26cm) = při zavírání formy připevníme na dno pečící papír a boky můžeme mírně potřít.
-
Žloutky s cukrem šleháme do světlé pěny, přimícháme olej, opět trochu zašleháme a nakonec střídavě po částech přidáváme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
-
Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme na 180°C asi 15-20 minut.
-
Vychladlý korpus v polovině rozřízneme (pokud použijete formu 20 cm, můžete rozříznout 2x = krému dáte menší vrstvu, ale vyjde i na dvojí rozříznutí; a rozříznutí používám rybářský vlasec).
Potřeme krémem rozříznutý plát, přikryjeme horním plátem a rovněž potřeme už slabší vrstvou. -
Dáme do ledničky ztuhnout asi 1-2 hodiny a potom dozdobíme čoko-polevou.
-
Krém: Tvaroh zašleháme s cukrem, máslem, přidáme čerstvě rozmixované banány, rum a citronovou šťávu a zamícháme.
-
Poleva: V misce, kterou máme ponořenou v horké vodě, rozpustíme a zamícháme čokoládu, tuk a olej. Polevu dáme vychladnout – nebojte se, zůstane pěkně tekutá. Vychladlou naléváme od poloviny dortu a roztíráme do stran. Dobře se s ní pracuje, jak je na dortu ve slabší vrstvě, ztuhne za chvilku. Pokud chcete přizdobit i bílou čokoládou – dělejte tak až na ztuhlou tmavou polevu.
Poznámka od kuchařky
Variace na Míša řezy, ale chuťově trochu jiné, protože nejvýraznější jsou právě přidané banány.
Lze přidat do krému i kokos.