
Suroviny
1 forma (20x20x5cm)
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 1/2 hrnku nebělené pšeničné mouky (hladké)
- 1/2 hrnku sladu
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 3/4 hrnku oleje
- 3 vejce
- 3 lžíce karobu
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
- 500 g tvarohu (kostka)
- 100 g bílého jogurtu
- 200 g rostlinné smetany ke šlehání
- 1/2 vanilkového lusku
- 50 g třtinového cukru (very dark)
- 50 g hořké čokolády (Vivani)
- 1 lžička kokosového oleje
Postup přípravy receptu
-
Troubu si dáme předehřát na 175°C. Mezitím si do mísy dáme mouku, karobový prášek a prášek do pečiva. Promícháme, přidáme vejce, slad a olej. Začneme šlehat a postupně přilévat mléko.
-
Hotové těsto nalijeme do formy, kterou jsem si vyložila pečícím papírem, ale je možné vymazat a vysypat moukou. Pečeme zhruba 40-50 minut, v některých formách až 1 hodinu, je potřeba kontrolovat špejlí. Po upečení necháme vychladnout.
-
Tvaroh, jogurt, smetanu a dřeň z lusku vyšleháme do hladkého krému, který dle chuti osladíme. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a dáme na 1 hodinu do lednice.
-
Poté si rozpustíme čokoládu s trochou kokosového oleje a polijeme s ní dort, dáme zpět do lednice. Při krájení doporučuji horký nůž. Nejprve nakrojit čokoládu a pak zbytek, jinak čokoláda popraská.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Míša řezy – moučník, který milují všechny generace. Kakaový piškot s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je prostě božský. Není ale škoda dělat pořád dokola pouze klasickou buchtu? Výborně poslouží také jako dort.