
Suroviny
- vepřová kýta
- sůl
- sušený česnek
- pepřová omáčka (foto)
- máslo
- Trojobal:
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
Postup přípravy receptu
-
Z kýty nařežeme silnější pláty masa, které přes potravinářskou folii naklepeme, mírně osolíme, posypeme sušeným česnekem a lehce z jedné strany potřeme pepřovou omáčkou.
-
Dáme do nádobky a necháme v chladnu minimálně 1 hodinu odležet.
-
Poté nastartujeme troubu a necháme ji rozehřát.
-
Na pánev dáme rozehřát máslo.
-
Odpočaté řízky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance.
-
Smažíme na mírném plameni z každé strany 3 minuty a pak přemístíme do brutvanu (pekáče), nejlépe na silikonovou pečící folii, popřípadě na pečící papír.
-
Na takto předsmažené řízky položíme plátky másla, přikryjeme druhou částí pekáče, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na nejvyšším stupni (já mám plynovou) 10 minut.
-
Hotové řízky podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo jen s chlebem.
-
Množství masa, ani ostatních surovin jsem záměrně neuváděla, záleží, kolik porcí budeme připravovat.
Poznámka od kuchařky
Vím, že řízky nejsou nic neznámého. Ale když se nám podaří uříznout hezký plát tak, že zařízneme do masa cca 3 cm, nedořízneme a druhý plát stejně široký uřízneme dokonce, rozklepeme do stran, máme řízek na celý talíř. Já dělávám řízky z krkovice, ale připravený z kýty a jen na másle chutná jako“vídeňský“a lehounce potřený pepřovou omáčkou je krásně křehký a šťavnatý.
Přílohu jsem dělala podobnou, co zde má uvedenou Marishttp://www.toprecepty.cz/recept/15310-dynovo-bramb…