Suroviny
- 5 vajec
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 200 g cukr krytal
- 4 lžíce vody nebo pomerančové šťávy
- 1 ČL prášku do pečiva
- Krém:
- 250 ml mléka
- 250 g másla
- pistáciová pasta
- mletý cukr podle chuti
- potahovací hmota fondant
- rozpuštěná čokoláda na polévání krajů dortíků
- hrst nahrubo sekaných pistácií
- trochu rumu na pokapání korpusu
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme bílky s polovinou cukru, přidáme do nich 4 lžíce vody nebo pomeranč. šťávy, druhou polovinu cukru přidáme do žloutků, které rovněž vyšleháme. Bílky opatrně smícháme se žloutky, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, vylijeme na plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 C cca 40 minut. Po upečení dáme vychladnout na mřížku.
-
Krém:
Pudink připravíme klasickým způsobem, uvaříme pudink ve mléce. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Nakonec přišleháme cca 35 g pistáciové pasty (je k zakoupení v cukrářských potřebách). Dosladíme během šlehání. -
Z vychladlého korpusu vykrajovátkem vykrájíme kolečka, která pokapeme mírně rumem a potřeme pistáciovým krémem. Krémem kolečka potřeme i povrchu a dáme vychladit. Vyválíme si fondant na sílu cca 3 mm, vykrájíme z plátu větší kolečka, kterými potáhneme minidortíky. Rozpuštěnou hořkou čokoládou pak dozdobíme kraje dortíků a středy zasypeme nasekanými pistáciemi.
Z korpusu, který nám zbude po vykrájení koleček, můžeme udělat „pistáciové pralinky“. Zpracujeme odřezky s pistáciovým krémem do kuliček, které potáhneme fondantem a dozdobíme čokoládou a pistáciemi. Dáme vychladit. Je to dobrá a lahodná změna namísto cupcake. Minidortíčky jsou sice pracnější, ale ještě nezklamaly.