
Suroviny
6 ks
- Těsto:
- 3 vejce (žloutky a sníh z bílků)
- 3 PL horké vody
- 2 PL cukru krupice
- 1 ČL vanilkového cukru
- 4 PL oleje
- 6 PL hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- citronová kůra
- sůl
- na ozdobu šlehačka, čokoláda, ovoce
- Tvarohová náplň:
- 500 g měkkého tučného tvarohu (jogurt
- Dr. Oetker želatinový ztužovač
- 100 ml vody
- moučkový cukr (podle vaší chuti)
- rybíz (maliny, ostružiny, jahody, borůvky…)
Postup přípravy receptu
-
Těsto
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160°C)
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
Do mísy dáme žloutky, cukry, citronovu kůru, olej, horkou vodou a ušleháme.
Prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva přidáme do ušlehané pěny a promícháme.
Nakonce lehce vmícháme sníh z bílků.
Na dno dortové formy dáme pečící papír a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme.
Piškot pečeme cca 15-20 minut. Při pečení troubu neotvíráme, aby těsto nespadlo. -
Tvarohová náplň
Do mísy dáme želatinový ztužovač, vodu a ručně metličkou cca půl minuty mícháme. Přidáme tvaroh, cukr a dobře promícháme. Nakonec do tvarohu lehce vmícháme kuličky rybízu nebo jiné ovoce. -
Formičkami vykrajujeme dna dortíků a dáváme je (i s formičkou) na tác.
Do formičky na piškot dáme tvarohovou náplň a formičky s tácem uložíme do lednice na půl hodiny.
Po půl hodině bude tvarohová náplň ztuhlá a můžeme minidortíky podle svého ozdobit.
Pekla jsem korpusy dva, tak jsem dala piškot také nahoru.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáte formičky, můžete udělat dortíky do sklenic.
Minidortíky můžete udělat také z jogurtu, mascarpone…
Kdo se nechce péct s piškotem, může dát na dno rozmačkané piškoty a nebo koupit hotový korpus.









