
- reklama -
Suroviny
cca 40 koblížek
- 40 g droždí (čersvého nebo 15 g sušeného)
- 60 g moučkového cukru (i na posypání)
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka (vody)
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr (nebo čl vanil. extraktu)
- 4 žloutky
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- 200 g marmelády (výrazné chuti)
- olej
Postup přípravy receptu
-
Lžičku mouky, lžičku cukru, trochu vlažného mléka a droždí smícháme a necháme vzejít v kvásek (15 minut).
-
Vyšleháme máslo se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem.
-
Přidáme žloutky, rum, mouku, zbytek mléka a kvásek – vypracujeme těsto a necháme vykynout (40 minut v teple).
-
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát a vykrajujeme z něj formičkou kolečka.
-
Odřezky znovu zpracujeme a vyválíme.
-
Lžičkou naneseme do středu koleček trochu marmelády, měla by být hustá, aby při smažení nevytékala.
-
Na každé kolečko s marmeládou položíme prázdné kolečko těsta, na okrajích přimáčkneme a znovu formičkou ořízneme.
-
Takto udělané koblížky necháme ještě 20 minut vykynout pod utěrkou a pak je v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách dozlatova.
Kuchař: adeleckaa









