Mini bochánky (mazance) z bramborového těsta

47
- reklama -

Suroviny

Na 12 – 15 mini bochánků:
500 g polohrubé mouky
200 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
špetka soli
30 g droždí
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry, čerstvě nastrouhané
80 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
cca 150 ml vlažného mléka
mandle ořechy nebo kandované ovoce – nemusí být
rozinky předem namočené v rumu
bílek na potření mini mazanečků

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme vlahým mlékem. Trochu promícháme, aby se droždí smíchalo s trochou mouky, mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme jemně nastrouhané brambory (pokojové teploty), vejce, žloutek, rozinky a dle chuti mandle, ořechy či kandované ovoce a nahrubo promícháme. Poté přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vařečkou vytvoříme hladké vláčné nelepivé těsto.

  3. To necháme na teplém místě pod utěrkou cca 30-40 minut odpočinout, pak opět propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých v dlaních „ukoulíme“ hladké bochánky, které dáváme na pomaštěný plech (nebo pečící papír) kousek dál od sebe (ještě nabudou).

  4. Na plechu necháme cca 10 minut ještě odpočinout, pak je potřeme našlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova na 15-20 minut – dle velikosti bochánků. Po natření bílkem je také můžeme ještě posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.

  5. Mini bochánky poslouží nejen jako velikonoční výslužka koledníkům, ale i jako jednoporcový moučník do ruky ke svačině nebo snídani.