Suroviny
- Na 12 – 15 mini bochánků:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
- špetka soli
- 30 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry, čerstvě nastrouhané
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- cca 150 ml vlažného mléka
- mandle ořechy nebo kandované ovoce – nemusí být
- rozinky předem namočené v rumu
- bílek na potření mini mazanečků
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme vlahým mlékem. Trochu promícháme, aby se droždí smíchalo s trochou mouky, mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
-
Pak přidáme jemně nastrouhané brambory (pokojové teploty), vejce, žloutek, rozinky a dle chuti mandle, ořechy či kandované ovoce a nahrubo promícháme. Poté přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a vařečkou vytvoříme hladké vláčné nelepivé těsto.
-
To necháme na teplém místě pod utěrkou cca 30-40 minut odpočinout, pak opět propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých v dlaních „ukoulíme“ hladké bochánky, které dáváme na pomaštěný plech (nebo pečící papír) kousek dál od sebe (ještě nabudou).
-
Na plechu necháme cca 10 minut ještě odpočinout, pak je potřeme našlehaným bílkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova na 15-20 minut – dle velikosti bochánků. Po natření bílkem je také můžeme ještě posypat nasekanými mandlemi nebo ořechy.
-
Mini bochánky poslouží nejen jako velikonoční výslužka koledníkům, ale i jako jednoporcový moučník do ruky ke svačině nebo snídani.