
Suroviny
- 1,5 l vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 řapík celeru (nemusí být)
- 2 lžíce dětské krupičky
- libeček
- pažitka na posypání
- sůl
- pepř
- Knedlíčky:
- 100 g droždí
- 1 vejce
- malá cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek sádla
- 2-3 lžíce strouhanky
- petrželka nebo majoránka
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Nejprve na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobené droždí a necháme rozpustit. Když se rozvoní a opět začne tuhnout, odstavíme a necháme vychladnout.
-
Vývar přivedeme k varu a vsypeme celer a mrkev nastrouhané nahrubo. Řapík nakrájíme na kousíčky a přidáme s libečkem do polévky. Vaříme asi 10 minut.
-
Do zchladlého droždí dáme vejce, utřený česnek, sůl, pepř a strouhanku. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky a vhazujeme do vroucí polévky. Zahustíme krupicí a vaříme dalších asi pět minut. Dochutíme a hotovo.
Poznámka od kuchařky
Milionové polévce se takto říkalo proto, že jí naše babičky dělaly i několik litrů najednou, aby dostatečně nasytily všechny hladové strávníky. Řapík v původním receptu není, ale měla jsem zbytek, tak jsem ho přidala.
Zdroj: ČT – Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli.