Miliónová polévka našich babiček

115
- reklama -

Suroviny

1,5 l vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
1 mrkev
kousek celeru
1 řapík celeru (nemusí být)
2 lžíce dětské krupičky
libeček
pažitka na posypání
sůl
pepř
Knedlíčky:
100 g droždí
1 vejce
malá cibule
1 stroužek česneku
kousek sádla
2-3 lžíce strouhanky
petrželka nebo majoránka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobené droždí a necháme rozpustit. Když se rozvoní a opět začne tuhnout, odstavíme a necháme vychladnout.

  2. Vývar přivedeme k varu a vsypeme celer a mrkev nastrouhané nahrubo. Řapík nakrájíme na kousíčky a přidáme s libečkem do polévky. Vaříme asi 10 minut.

  3. Do zchladlého droždí dáme vejce, utřený česnek, sůl, pepř a strouhanku. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky a vhazujeme do vroucí polévky. Zahustíme krupicí a vaříme dalších asi pět minut. Dochutíme a hotovo.

Poznámka od kuchařky

Milionové polévce se takto říkalo proto, že jí naše babičky dělaly i několik litrů najednou, aby dostatečně nasytily všechny hladové strávníky. Řapík v původním receptu není, ale měla jsem zbytek, tak jsem ho přidala.

Zdroj: ČT – Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli.