
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- 1 l mléka
- 170 g cukru
- 80 g hl. mouky + 20 gsolamylu + 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 4 vejce
- 40 g másla
- 1 ušlehaná šlehačka (nemusí být)
- moučkový cukr na posypání
- (Mouku dávám podle oka… asi 80 g mouky, půl sáčku vanil. pudingu a zbytek kukuřičného škrobu)
Postup přípravy receptu
-
V trošce mléka si rozmícháme vajíčka a směs mouky, pudingu. Mezitím si zbytek mléka dáme vařit, přidáme cukr a jakmile začne vařit, přilijeme směs vajíček s moukou. Za stálého míchání si uvaříme hustý krém, do kterého ihned po stažení z plotny dáme máslo a dobře umícháme. Dáme do mísy, pečlivě zakryjeme folií (musí přilnout k povrchu) a dáme do lednice nejméně na hodinu. Po vytažení potom mixerem prošleháme, aby se krém oživil.
-
Listové těsto si rozdělíme a vyválíme na 2 stejné a 1 trošku větší díl. Větší díl si ořízneme ve velikosti těch dvou dílů. Dáme na plech (i ten odřezek těsta), propícháme vidličkou a dáme péct klasicky dozlatova. Necháme na mřížce vychladnout.
-
Na tác si dáme jeden plát, namažeme trochou šlehačky a dáme krém. Zase plát a opět šlehačka a krém. Dáme poslední plát, ten taky lehce pomažeme šlehačkou a pocukrujeme. Zbylý kousek upečeného listového těsta si v misce rozlámeme, přidáme mouč.cukr, smícháme a posypeme řezy. Dáme do lednice na uležení a ztuhnutí.
Poznámka od kuchařky
Je to francouzský dezert, v Řecku je ale velmi oblíbený, prodává se jak v cukrárnách, tak i jako polotovar.
Mille Feuille znamená tisíc listů.