Suroviny
- sklenice omnia 0,7l
- případně velká 4 l a přepočítám poměr složení na 4 l
- nakládané okurky a jiné
- do 0,7l sklenice naskládám :
- 6 ks celých pepřů
- 6 ks nové koření
- 1/2 kávové lžičky hořčice
- 1 kávová lžička soli
- 1 llžíce cukru
- 7 ks stolní sladidlo Cologran (Lidl)
- 1 dcl octu
- kopr – někdy jej nedávám
- mrkev
- cibule
- česnek -někdy jej nedávám
- křen- nekupovaný, jdu si jej nakopat za zahradu at má říz
- nakládané RUSY :
- postup ingrediencí je stejný akorát název je od mé babičky
- akorát velké salátovky ostrouhám od vrchní vrstvy tmavě zelené slupky ,vyndám semínka lžíci od polévky a nakrájím na velikost, aby se mi vlezla do sklenice na výšku.Vše oloupané a nakrájené dám na 1 den do mísy a zasypu solí . Do druhého dne pustí vodu a lehce je opláchnu od soli a naskládám na cibuli do sklenic, okurky jsou ohebné a jde jich do sklenice naskládat více , případně přidám feferonku, at jsou pikantní- samozřejmě i do okurek .
Postup přípravy receptu
-
umytá sklenice , dám na spodek kolečko cibule, dále se naplní dle popisu a kápnu 4 kapky macerátu
-
zaskládám doplna okurkama, následně zaliji octem a nakonec celou sklenici zaliji vodou ze studny (podotýkám, že ze studny)
-
nechám trochu místa na vzduch a zavíčkuji víčky ( hrdlo sklenice otřu vatou se slivovicí a zavíčkuji), následně ji protřepu dnem vzhůru at se promíchá ocet – voda – cukr
-
následně je naskládám do hrnce zavařovacího a táhnu teplotu do 65 – 70°C — hrnec odložím z kamen na zem a sklenice vyskládám na hadr na zem a nechám zchládnout . Trochu vody v hrnci odliji a doliji studenou a naskládám opětovně sklenice. Na druhý den je dám do sklepa dnem vzhůru a asi za týden je otočím zpět
-
Tímto postupem zavařuji i mladé kukuřičky, červenou řepu, cibulky, kozí rohy a rusy.
Poznámka od kuchařky
Jsou prý vynikající !