Mexické líbánky (jáhly s kukuřicí, cizrnou), základní

102
- reklama -

Suroviny
1 porce

120 g jáhel (loupané proso, 100 g = 160 ml)
60 g nixtamalizované kukuřice (v suchém stavu) nebo 60 g cizrny (v suchém stavu)
300 ml vody (1,2 x 160 ml x 1,55)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Uvařit kukuřici dle postupu v poznámce.
    Cizrnu namočenou na 10-12 hod dát do studené vody a vařit 20 minut. Pěnu při varu je lepší sbírat.
    Pro velmi sladkou chuť je lepší cizrnu loupat, je to velmi pracné. 60 g může trvat kolem 25 minut.

  2. Jáhly vyprat ve studené vodě 2x. Lze použít sklenici se šroubovacím víčkem. Při otáčení sklenice ji potřásat – podobně jako pračka. Asi 6 otočení. Pro slití vody použít sítko.
    Nasypat do vařící osolené vody. Po začátku nového varu na slabém plameni vařit 13-14 min, dokud pobublává voda u dna. Zjistit poslechem.
    Poté nechat vsakovat vodu a chladnout asi 25-30 minut.
    Vysráženou vodu na pokličce vyklepat mimo hrnec.
    „Načechrat“ jáhly vidličkou. Skoro nelepí.

  3. Smíchat s kukuřicí, nebo cizrnou.

Poznámka od kuchařky

Vaření kukuřice:. https://www.toprecepty.cz/recept/62392-varena-kuk…

Jáhly není potřeba spařit, ani vyprat v horké vodě. Je to zbytečně. Pro minimální množství prachu na uvařených jáhlách lze vyprat 3x. Ale není to nutné.