Suroviny
1 porce
- 120 g jáhel (loupané proso, 100 g = 160 ml)
- 60 g nixtamalizované kukuřice (v suchém stavu) nebo 60 g cizrny (v suchém stavu)
- 300 ml vody (1,2 x 160 ml x 1,55)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Uvařit kukuřici dle postupu v poznámce.
Cizrnu namočenou na 10-12 hod dát do studené vody a vařit 20 minut. Pěnu při varu je lepší sbírat.
Pro velmi sladkou chuť je lepší cizrnu loupat, je to velmi pracné. 60 g může trvat kolem 25 minut. -
Jáhly vyprat ve studené vodě 2x. Lze použít sklenici se šroubovacím víčkem. Při otáčení sklenice ji potřásat – podobně jako pračka. Asi 6 otočení. Pro slití vody použít sítko.
Nasypat do vařící osolené vody. Po začátku nového varu na slabém plameni vařit 13-14 min, dokud pobublává voda u dna. Zjistit poslechem.
Poté nechat vsakovat vodu a chladnout asi 25-30 minut.
Vysráženou vodu na pokličce vyklepat mimo hrnec.
„Načechrat“ jáhly vidličkou. Skoro nelepí. -
Smíchat s kukuřicí, nebo cizrnou.
Poznámka od kuchařky
Vaření kukuřice:. https://www.toprecepty.cz/recept/62392-varena-kuk…
Jáhly není potřeba spařit, ani vyprat v horké vodě. Je to zbytečně. Pro minimální množství prachu na uvařených jáhlách lze vyprat 3x. Ale není to nutné.









