
Suroviny
- 6 bílků
- 200 g krupicového cukru
- 4 lžíce solamylu
- 1 lžíce mleté kávy
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Krém:
- 60 ml vody
- 150 g krupicového cukru
- 4 lžíce kakaa
- 6 žloutků
- 125 g másla
Postup přípravy receptu
-
Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zašleháme cukr. Přidejte solamyl, pěnu opět dobře vyšlehejte (musí být pevná) a lžící tvořte z ní na plechu vyloženým pečícím papírem vyšší kopečky (jeden vedle druhého).
-
Přes sítko kopečky posypeme mletou kávou a zvlášť připravte piškotové těsto: oddělené žloutky vyšlehejte s cukrem, zvolna do husté pěny vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s pevným sněhem z dalších 6 bílků (žloutky použijeme při přípravě krému).
-
Žluté těsto nalijeme pomocí lžíce nebo sáčku se špičkou mezi bílkové kopečky posypané kávou. Dáme péct do trouby na 170°C dozlatova.
-
Než plát vychladne, připravíme krém: cukr smíchejte v rendlíku s kakaem, směs zalijte vodou a svařte ji (cukr se musí rozpustit). Do horkého základu zašlehejte žloutky jeden po druhém (každý důkladně zašlehat). Prochladlý vlažný základ zašlehejte do másla.
-
Zchladlý plát opatrně rozkrojte (je mechově jemný), spodní díl potřete krémem, přiklopte vrchní plát a buchtu nechejte ztuhnout a potom pokrájejte na řezy.
Poznámka od kuchařky
Při přípravě základu pro čoko krém, jimž jsou tyto výborné řezy plněné, myslete na to, že cukr s kakaem, to vše zalité vodou, se musí dobře provařit. Cukr se musí rozpustit a kakao ztratí syrovou chuť. Do ještě horké hmoty zašlehejte po odstavení žloutky, aby se stačily tepelně upravit, ale nesrazily se!
Tento recept je z Knihovničky receptů.