Měsíční krajina 2

59
- reklama -

Suroviny

6 bílků
200 g krupicového cukru
4 lžíce solamylu
1 lžíce mleté kávy
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 lžic hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Krém:
60 ml vody
150 g krupicového cukru
4 lžíce kakaa
6 žloutků
125 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zašleháme cukr. Přidejte solamyl, pěnu opět dobře vyšlehejte (musí být pevná) a lžící tvořte z ní na plechu vyloženým pečícím papírem vyšší kopečky (jeden vedle druhého).

  2. Přes sítko kopečky posypeme mletou kávou a zvlášť připravte piškotové těsto: oddělené žloutky vyšlehejte s cukrem, zvolna do husté pěny vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s pevným sněhem z dalších 6 bílků (žloutky použijeme při přípravě krému).

  3. Žluté těsto nalijeme pomocí lžíce nebo sáčku se špičkou mezi bílkové kopečky posypané kávou. Dáme péct do trouby na 170°C dozlatova.

  4. Než plát vychladne, připravíme krém: cukr smíchejte v rendlíku s kakaem, směs zalijte vodou a svařte ji (cukr se musí rozpustit). Do horkého základu zašlehejte žloutky jeden po druhém (každý důkladně zašlehat). Prochladlý vlažný základ zašlehejte do másla.

  5. Zchladlý plát opatrně rozkrojte (je mechově jemný), spodní díl potřete krémem, přiklopte vrchní plát a buchtu nechejte ztuhnout a potom pokrájejte na řezy.

Poznámka od kuchařky

Při přípravě základu pro čoko krém, jimž jsou tyto výborné řezy plněné, myslete na to, že cukr s kakaem, to vše zalité vodou, se musí dobře provařit. Cukr se musí rozpustit a kakao ztratí syrovou chuť. Do ještě horké hmoty zašlehejte po odstavení žloutky, aby se stačily tepelně upravit, ale nesrazily se!

Tento recept je z Knihovničky receptů.