
Suroviny
2 150ml kelímky od krému
- 250 g vepřového sádla
- 2 větší hrsti celých květů měsíčku
- sítko na čaj s jemnými oky
- čisté kelímky od krému
Postup přípravy receptu
-
Květy měsíčku vložíme do menší pánve nebo kastrolu na rozehřáté sádlo a na slabém plameni necháme 3 minuty orestovat. Stáhneme z plamene a necháme do druhého dne uležet.
-
Další den obsah pánve pouze ohřejeme a přes sítko pomocí lžíce propasírujeme (například do hrníčku).
-
Abychom neměli v masti maličké nečistoty, ještě znova ji přes jemné síto přecedíme s pomocí trychtýře do připravených kelímků od krému.
-
Necháme na kuchyňské lince vystydnout, uzavřeme a uložíme do lednice. Používáme například na mazání jizev, suché kůže, rozpraskaných pat a podobně.
-
Dvě vychytávky:
Když přidáme lžičku masti do polévky, získá tím krásnou barvu. Moje babička z propasírovaných květů vytvořila váleček, zabalila do igelitu a dala do mrazáku. Vždy, když dělávala vývar, tak si kousek odřízla, dala do vajíčka na luhování čaje a přidala do hrnce. Byla to náhražka šafránu, který je i v dnešní době dost drahý.
Poznámka od kuchařky
Babička tuto výbornou mastičku dělávala z doma vyškvařeného sádla, ale i z toho kupovaného, které používám k výrobě já je mastička kvalitní.
Měsíček je v plném květu, tak mi bylo líto, tady tento recept-nerecept nepřidat.
Jen nevím,kam ho zařadit, tak dávám zatím do“Ostatních“.
Hledala jsem, jestli tady náhodou rcp není, jestli jsem koukala špatně, tak budu ráda, když vyzkoušíte alespoň ty vychytávky:-)
Přepisuji zde jedu vychytávku od paní Pavly z Hostivice:
“To pasírování mi šlo špatně, tak jsem měsíčky dala do kapesníku, udělala „raneček“, vymačkala a šlo to jedna báseň, no a přes ten samý kapesník jsem to pak ještě přelila, takže i malinké mušky, které mi tam zůstaly se do mastičky nedostaly“