
Suroviny
10 porcí
- Křehké těsto: (tzv. Short Crust Pastry)
- 175 gramů hladké mouky
- Špetka soli
- 14 gramů (půl lžíce) cukru krystal
- 113 gramů hodně studeného másla
- cca 50 ml studené vody
- Meruňky:
- 8 velkých meruněk rozkrojených na 6 kousků
- Špetka soli
- 30-60 gramů cukru krystal napůl s třtinovým
- Sekané mandle
Postup přípravy receptu
-
Promícháme mouku, cukr a sůl.
-
Přidáme máslo na malé kostičky a šleháme cca 20 sekund, než se máslo obalí moukou. Pak pomalu přilíváme vodu a šleháme na maximum, až směs po zmáčknutí prsty drží pohromadě, nešleháme déle jak 30 sekund.
-
Uděláme z těsta kuličku, zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do do ledničky. Těsto vytáhneme, vyválíme z něj na pomoučeném válu kulatou placku a dáme cca na dalších 10 minut do mrazáku.
-
Mezitím si připravíme meruňky, které rozkrájíme a posypeme cukrem. Meruňky poklademe na rozválené těsto řezem nahoru pár centimetrů od okrajů a posypeme trochou mandlí.
-
Okolní těsto opatrně jakoby zabalíme směrem nahoru, jako je na fotce.
-
Pečeme na plechu s pečicím papírem cca 40 minut na 200°C, než je krusta zlatohnědá.
Poznámka od kuchařky
Meruňky pustí hodně vody, což nevadí, těsto sice trochu navlhne, ale je pořád křupavé. Je ale nutné těsto správně „zabalit“, aby šťáva z meruněk nevytékala ven, připaluje se pak a smrdí v troubě 🙂 Po upečení posypeme ještě dalšími mletými mandlemi. Možno použít v podstatě jakékoliv ovoce, nebo ovocné kombinace.
více receptů již brzy na http://zghettablog.blogspot.cz/
zdroj: www.joyofbaking.com