Suroviny
- 230 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce mletého lněného semínka (asi 20 g)
- 90 g kokosového oleje (v tužším stavu) či jiného rostlinného tuku (ne oleje)
- 2-3 lžíce ořechového či rostlinného mléka (ev. vody)
- hustá meruňková marmeláda (není nutná)
- hrst nasekaných (cukrářských) nesolených nepražených pistácií (nejsou nezbytně nutné)
- 300-350 g marcipánu
- cca 22 zavařených meruňkových půlek, měly by na to stačit dvě 500 g sklenice kompotu
Postup přípravy receptu
-
Recept je do koláčové formy (ideálně s vyndávacím dnem) o velikosti 25 cm.
Troubu předehřejte na 190°C. Mleté semínko smíchejte s cca 6-ti lžícemi horké (vařící) vody, dobře prošlehejte a dejte na chvíli ztuhnout/vychladnout do lednice. -
Těsto se nejlépe připravuje v mixéru (resp. food processoru), ale pokud ho nemáte, můžete vše připravit i v obyčejné míse rukama. Do mixéru dejte mouku, cukr moučka a kokosový olej (neměl by být tekutý). Párkrát zapulzujte, dokud se těsto nespojí do drobenkové konzistence. Poté přidejte vyšlehané lněné semínko a opět na pár sekund pusťte mixér. Poté po lžících přidávejte do zapnutého mixéru mléko či vodu, dokud se těsto nespojí v kompaktní nelepivou hmotu. Nechte odpočinout asi 20 minut v lednici.
-
Meruňky slijte a nechte okapat, můžete je i lehce osušit papírovou utěrkou. Těsto vyndejte z lednice, odeberte 2/3 (zbylou část vraťte do lednice), propracujte rukama a na silikonové podložce či pečícím papíru ho vyválejte. Přestaňte ho ujídat, protože ho není nazbyt. Přendejte těsto do formy a zalepte případné trhliny (ev. můžete také těsto do formy prostě vytlačit prsty), co vám zbude přidejte k 1/3 těsta v lednici. Koláč dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku.
-
Poté potřete ve slabší vrstvě hustou meruňkovou marmeládou (pokud máte spíš tekutější, radši ji nepoužívejte – mohla by těsto příliš promočit). Na marmeládu na jemném struhadle nastrouhejte marcipán (pokud ho předtím dáte do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat) a posypte nasekanými pistáciemi. Poklaďte půlkami meruněk a dejte opět na chvíli tuhnout do mrazáku.
-
Mezi tím vyválejte zbylou třetinu těsta na silikonové podložce či pečícím papíru, zespodu podložku podeberte rukou a opatrně těsto překlopte na koláč. Ujistěte se, že doléhá na všech krajích, podložku sloupněte a po okrajích koláče zatlačte vrchní plát těsta do toho spodního. Dejte na posledních cca 10 minut do mrazáku, poté pečte v předem předehřáté troubě 35 minut (okraje koláče by měly být dozlatova až lehce hněda).
-
Vyndejte z trouby a před vyjmutím z formy nechte plně vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem, ozdobte mátou a meruňkami a podávejte s ořechovým či rostlinným jogurtem nebo (kokosovou) šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz