Meruňkový koláč s drobenkou

118
- reklama -

Suroviny
1 plech

Těsto:
300 g polohrubé mouky
180 g cukru krupice
300-400 g meruněk
250 ml mléka
4 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
2 vejce
drobenka:
40-50 g cukru krupice
80 g hrubé mouky
50 g másla (změklého)
másla (na vysypání plechu)
hrubá mouka (na vysypání plechu)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, mléko, olej a cukr dobře smícháme ve větší míse. V jiné misce promícháme mouku s práškem do pečiva. Moučnou směs postupně přisypáváme a mícháme dokud se těsto nespojí. Mělo by být tekuté.

  2. Těsto vylijeme na vysypaný plech, případně rozetřeme aby byla po celé ploše stejná vrstva. Omyté vypeckované meruňky nakrájíme na čtvrtky a poklademe jimi těsto.

  3. Uděláme drobenku – změklé máslo nakrájené na kousky rukama propracujeme spolu s moukou a cukrem.

  4. Posypeme drobenkou těsto a dáme péct do rozehřáté trouby asi na 180°C. Pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Místo běžného pískového cukru můžeme použít třtinový – i na drobenku.