
- reklama -
Suroviny
- 1500 g meruněk
- 600 g cukru (nebo stevie)
- 4 snítky rýmovníku
- šťáva ze dvou citronů
- (nebo 2 lžičky kyseliny citronové)
Postup přípravy receptu
-
Meruňky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Prosypeme je cukrem a necháme chvíli stát. Směs zahříváme, přidáme malinko vody a přivedeme k varu.
-
Rýmovník nasekáme nadrobno a přidáme k meruňkám.
-
Pokud bychom ale chtěli jen džem provonět, pak snítky bylinek svážeme nití, vložíme k ovoci, necháme krátce povařit a vyjmeme.
-
Džem mícháme cca 20-25 minut. Nakonec vmícháme šťávu z citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové. Hotový džem nalijeme do teplých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme asi hodinu otočené. Pak uložíme do spíže.
Poznámka od kuchařky
Rýmovník je bylinka – mix vůní máty a meduňky a dělá se z něj i výborný sirup a výborný čaj na snížení tlaku, při teplotách apod.
Kuchařka: Ivace64