
Suroviny
25 porcí
- 1. spodní těsto:
- ¾ hrnku bzlp mouky (půl Jizerka, půl směs Labeta)
- ¾ hrnku mletého máku
- špetka soli
- 1 prdopeč
- ¼ hrnku moučkového cukru
- 2-3 PL zakysané smetany
- 180 g máslové Hery
- 2. vrchní těsto:
- 4 celá vejce
- ½ hrnku cukru krupice
- 3 PL teplé vody
- 1 kelímek bílého jogurtu (200 g)
- 1 dl oleje (řepkový, slunečnicový)
- 1 vanilkový cukr
- ¾ hrnku mouky (cca +/3 Jizerka a zbytek směs Labeta)
- ½ prášku do pečiva
- Náplň:
- meruňky, mletá skořice, nebo jiné ovoce
Postup přípravy receptu
-
1. těsto:
Sypké suroviny smícháme, přidáme smetanu a Heru a na vále ručně vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo. Jde to velmi rychle, v případě lepivosti přidat trochu mouky. -
2.těsto:
Celá vejce vyšlehat s cukrem a vodou do husté pěny, pak po částech zašlehat olej. Smíchat mouku, prdopeč a vanilkový cukr, pomalu sypkou směs vmíchat střídavě s jogurtem do ušlehané pěny (ručně, ne robotem). -
1. těsto dlaní roztáhnout na plech vyložený pečícím papírem, poklást ovocem, posypat skořicí a nechat cca 15 min. na 170 °C zapéct. Mezitím připravit 2. těsto, nalít na předpečené řezy a upéct dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Pod ovoce někdy dávám slabou vrstvičku marmelády smíchané s drcenými piškoty, je to chuťový bonus navíc. Recept vypadá pracně, ale není, těsta jsou hotová za chvilku.
V 1. těstě skutečně není vejce, přesto se nerozpadá.
Moučník je na klasický velký plech s vysokou obrubou.