
Suroviny
21 ks
- 500 g hrubé mouky (já použila 250 g hrubé mouky,150 g kukuřičné polohrubé, 50 g lupinové hladké a 50 g jáhelné hladké)
- 1 lžíce másla
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 60 ml mléka
- cca 400 g meruněk
- 2 lžičky třtinového cukru
- špetka soli
- K servírování:
- tvaroh na strouhání
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
- mletá skořice
Postup přípravy receptu
-
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience (kromě meruněk). Doporučuji mléko přilévat postupně, může se stát, že budete potřebovat méně i více, záleží na mouce, tvarohu a velikosti vajec.
-
Rukama vypracujte mírně lepkavé těsto, se kterým se dobře pracuje, rozřízněte ho na dvě poloviny a vyválejte dva dlouhé válečky. Ty si nakrájejte na přiměřeně tlusté plátky, aby se do nich vešla meruňka. Meruňku zabalte do těsta a v ruce formujeme kuličky. Mírně přimáčkněte v dlaních, aby jsme vymačkal přebytečný vzduch u meruňky, ten by dělal neplechu při vaření, knedlík by prasknul. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
-
Zhruba v půlce výroby knedlíků si dejte vařit vodu do velkého hrnce. Vody přiměřeně, aby jí bylo tak deset centimetrů nad knedlíky.
-
Když jsou knedlíky hotové, dejte je vařit do vroucí vody. Chvíli nechte prohřát vodu, aby se dostala zase do varu a pak ztlumte, aby voda jenom mírně probublávala. Knedlíky občas jemně zdvihněte vařečkou nebo děrovanou lžící ode dna, aby se nám nepřivařily ke dnu.
Vaříme zhruba 10 minut. -
Servírujte s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem, tvarohem a mletou skořicí.









