
Suroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 35 g kvasnic
- 1 vejce
- 30 g cukru
- 140 ml mléko vlažné
- špetka soli
- citronová kůra
- oříškový jogurt
- mrazené meruňky (rozmrazené 🙂
- máslo
- olej
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobila jsem si droždí do vlažného mléka se lžičkou cukru a špetkou soli a nechala vzejít kvásek.
-
V misce jsem si smíchala mouku, zbytek cukru, vlažné mléko, citronovou kůru (z umytého citronu), přidala vejce a přilila vzešlý kvásek.
-
Zpracovala jsem vařečkou těsto, poté jsem jej zpracovala ručně. Nechala jsem jej kynout 60 minut na teplém místě.
-
Po vykynutí jsem si na vále vyválela plát a nakrájela z něj čtverce, do nichž jsem dala rozmrazené meruňky na čtverce, cípy jsem dala k sobe a poté v dlaních ukoulela knedlík.
-
Do hrnce jsem nalila trochu vody, umístila pařáček, dala jsem na něj knedlíky, potřela je trošku olejem a vodu přivedla k varu. Pařila jsem je cca 7 minut – podle velikosti knedlíčků. Na talíř jsem je podávala polité rozehřátým máslem, sypané cukrem a s oříškovým jogurtem.
Poznámka od kuchařky
EDIT: chce to větší pařáček, dělala jsem to na takovém malém, ale koupím větší, abych to nemusela dělat na několikrát.