Melta – nápoj nejen k snídani

107
- reklama -

Suroviny

1 l vody vroucí
4 rovné polévkové lžíce kávovinové směsi Melta
(ale i méně – já dávám 2 PL mírně navršené)

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí vody přidat Meltu, krátce povařit, nechat 3 minuty ustát a pak přecedit.

  2. Pro udržení dobrých chuťových vlastností se nedoporučuje nechávat sedlinu v odvaru. Pije se teplá i studená, černá nebo s mlékem, i ozdobená šlehačkou …. může se dochucovat obdobně jako káva. Díky inulinu je nasládlá, ale kdo chce, může si ji ještě přisladit.

Poznámka od kuchařky

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l…