![Melírování potahovací hmoty na dort_5ffaa3c456b21.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/melirovani-potahovaci-hmoty-na-dort_5ffaa3c445ba2.jpeg)
Suroviny
- potahovací hmota libovolná
- – falešný marcipán z cukru
- – Formix profihmoty koupené přes eshop (K2, Wilton, Formix…)
- – bonbóny Marschmellow (pouze hmota z nich)
- potravinářské barvy
Postup přípravy receptu
-
Hmotu rozdělíme na menší díly a ty obarvíme na požadované odstíny.
-
Poté uválíme z jednotlivách barev provázky, max. 1cm silné, které stočíme do velkého provazce a tento srolujeme zpět koule.
-
Vše znovu lehce stlačíme, aby se jedlotlivé provazce opět slepily (již nehněteme), poválíme po podložce do kompaktní koule a tu vyválíme do plátu. Čím budou provázky tenčí, tím jemnější bude mramorování.
-
Lze také např. stočit po menších svazcích 2-3 provázky a pak teprve více těchto již barevnách provázků srolovat dokupy.
-
Další možnost – pokud chcete jen jemné melírování základní barvy, např. na vodu, bude základní barva silnější provázek a okolo něj jen omotat tenký jiný odstín (tmavší či světlejší či oba), vše zase srolovat do koule a vyválet.
-
Bule-li melírování příliš hrubé a výrazné, můžete první plát opět stolovat do provázku, ten smotat do koule a vyválet opět. Možností je mnoho, pokaždé bude výsledek jiný. Chce to zkoušet a hrát si.
-
Z odkrojené části po potažení dortu lze po očištění od drobečků a případně kousků krému jen jednotlivé kusy zmáčknutím spojit k sobě a vyválet z nich ruličku, která se dává okolo korpusu na začištění spodního lemu – zachová si stopy melíru a bude korespondovat s potahem.
Poznámka od kuchařky
melírování jsem použila např. u dortů:
http://www.toprecepty.cz/recept/21721-tripatrovy-m…
http://www.toprecepty.cz/recept/21307-dvojdort-ruz…