
Suroviny
4 porce
- Omáčka:
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 plechovka loupaných rajčat (nebo krabička passaty – pasírovaných rajčat)
- hrst čerstvé bazalky (nasekané)
- Dále:
- 2 lilky
- 200 g mozzarelly
- 100 g parmazánu (strouhaného)
- arašídový olej (na smažení lilků, např. Lidl)
- sůl
- hladká mouka (na obalení)
- strouhanka (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, česnek rozmáčknutý plochou nože.
-
Italové po zezlátnutí česnek vyndávají, já ho nasekám nadrobno před tepelnou úpravou a nechávám v pokrmu. Můžete vyzkoušet oba způsoby 🙂
-
Pak zalijeme rajčaty, osolíme a opepříme a dusíme do zhoustnutí.
-
Nakonec vmícháme nasekanou bazalku.
-
Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme „vypotit“. Pak je osušíme, obalíme v mouce.
-
Smažíme na arašídovém oleji z obou stran.
-
Do zapékací nádoby vrstvíme plátky lilku, omáčku a plátky mozzarelly. Vrstvy ještě lehce prosypáváme parmezánem. Končíme vrstvou lilku, kterou posypeme zbytkem parmezánu, můžete ho nastavit strouhankou.
-
Pečeme asi půl hodiny při 180°C. Podáváme horké s bílým chlebem, kterým vytřeme výbornou omáčku..
Poznámka od kuchařky
Poznámka: jídlo můžete odlehčit, když lilky po osušení opečete na grilu. Budou stejně dobré a méně tučné 😉
Další moje recepty najdete na