Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 80 g medu
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
- Bílková poleva:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme máslo společně s medem. Pozor, pouze rozehřejeme, nesmí se vařit. Odstavíme a necháme vychladnout.
-
Mezitím v míse smícháme všechny suché ingredience.
-
Do vychladlého másla přidáme vejce a rozšleháme. Směs přilijeme do mísy s moučnou směsí, zamícháme a poté ještě zpracujeme ručně.
-
Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.
-
Druhý den vždy kousek těsta lehce povolíme v dlaních a vyválíme plát ne tenčí než 4 mm. Vykrajujeme libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 5-10 min (podle tloušťky těsta). Já vykrajuji perníčky cca 4 mm silné a peču asi 7 min. Těsto vyjde na zhruba 4-5 plechů.
-
Bílkovou polevu připravíme tak, že nejprve prosejeme moučkový cukr přes jemné sítko, aby v něm nezůstaly žádné krystalky. Poté přidáme bílek a pár kapek citronové šťávy. Šťávy dejte z počátku opravdu malinko, pokud bude poleva hustá, postupně přidávejte více.
-
Polevu šleháme pár minut metličkou, která je u tyčového mixéru na šlehání bílků. Hustotu polevy vyzkoušejte na prvním perníčku.
Poznámka od kuchařky
Délka pečení je nesmírně důležitá. Pokud perníčky přepečete, budou vždycky tvrdé. U prvního plechu je dobré vyzkoušet prstem. Jemně máčknout na perníček a pokud nezůstane důlek, ale pružně se vrací, jsou perníčky akorát. Pokud zůstane důlek, perníčky jsou málo pečené.