Měkoučké vánoční perníčky

78
- reklama -

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
200 g másla
140 g moučkového cukru
80 g medu
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 lžička skořice
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
Bílková poleva:
1 bílek
150 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo společně s medem. Pozor, pouze rozehřejeme, nesmí se vařit. Odstavíme a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím v míse smícháme všechny suché ingredience.

  3. Do vychladlého másla přidáme vejce a rozšleháme. Směs přilijeme do mísy s moučnou směsí, zamícháme a poté ještě zpracujeme ručně.

  4. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.

  5. Druhý den vždy kousek těsta lehce povolíme v dlaních a vyválíme plát ne tenčí než 4 mm. Vykrajujeme libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

  6. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 5-10 min (podle tloušťky těsta). Já vykrajuji perníčky cca 4 mm silné a peču asi 7 min. Těsto vyjde na zhruba 4-5 plechů.

  7. Bílkovou polevu připravíme tak, že nejprve prosejeme moučkový cukr přes jemné sítko, aby v něm nezůstaly žádné krystalky. Poté přidáme bílek a pár kapek citronové šťávy. Šťávy dejte z počátku opravdu malinko, pokud bude poleva hustá, postupně přidávejte více.

  8. Polevu šleháme pár minut metličkou, která je u tyčového mixéru na šlehání bílků. Hustotu polevy vyzkoušejte na prvním perníčku.

Poznámka od kuchařky

Délka pečení je nesmírně důležitá. Pokud perníčky přepečete, budou vždycky tvrdé. U prvního plechu je dobré vyzkoušet prstem. Jemně máčknout na perníček a pokud nezůstane důlek, ale pružně se vrací, jsou perníčky akorát. Pokud zůstane důlek, perníčky jsou málo pečené.