Měkké a voňavé vánoční perníčky

96
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
2 vejce
120 g medu
1 lžička jedlé sody (malá dezertní)
3 lžičky koření Medový perník od Kotányi
2 lžičky kakaa
1 bílek na potření
Poleva:
1 bílek
moučkový cukr (pořádně prosít!!!)
kapka citronové šťávy
a spolu vyšlehat do hustší hmoty, aby vidlička zanechávala stopu.

Postup přípravy receptu

  1. Nachystáme velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Nejprve suché, promíchat, pak mokré a promíchat. Vše by mělo mít stejnou teplotu.

  2. Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto.

  3. Vyklopíme na vál a asi ještě propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je „teplé“ a dobře vypracované, vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme, necháme trošku místo a dáme do 2 dny odležet na chladnější místo, ne do lednice.

  4. Najdeme těsto skoro jako „nakynuté“, uležené a nachystáme na plechy pečící papír.

  5. Na vál dáme trochu hladké mouky a část těsta vyválíme, vykrajujeme opatrně a skládáme s mezerami na plech.

  6. Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 8 minut. Hlídáme, menší tvary dobu kratší!

  7. Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku.

  8. Necháme vychladnout a zdobíme bílou polevou. Perníčky máme krásně měkké a ihned k jídlu.

Poznámka od kuchařky

Pokud se těsto bude drobit, přidejte máslo, pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky, musí se těsto doladit na místě.

Pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější a štípe vás, raději dejte méně než více. Těsto nabyde a změkne i s menším množstvím.