
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 120 g medu
- 1 lžička jedlé sody (malá dezertní)
- 3 lžičky koření Medový perník od Kotányi
- 2 lžičky kakaa
- 1 bílek na potření
- Poleva:
- 1 bílek
- moučkový cukr (pořádně prosít!!!)
- kapka citronové šťávy
- a spolu vyšlehat do hustší hmoty, aby vidlička zanechávala stopu.
Postup přípravy receptu
-
Nachystáme velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Nejprve suché, promíchat, pak mokré a promíchat. Vše by mělo mít stejnou teplotu.
-
Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto.
-
Vyklopíme na vál a asi ještě propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je „teplé“ a dobře vypracované, vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme, necháme trošku místo a dáme do 2 dny odležet na chladnější místo, ne do lednice.
-
Najdeme těsto skoro jako „nakynuté“, uležené a nachystáme na plechy pečící papír.
-
Na vál dáme trochu hladké mouky a část těsta vyválíme, vykrajujeme opatrně a skládáme s mezerami na plech.
-
Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 8 minut. Hlídáme, menší tvary dobu kratší!
-
Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku.
-
Necháme vychladnout a zdobíme bílou polevou. Perníčky máme krásně měkké a ihned k jídlu.
Poznámka od kuchařky
Pokud se těsto bude drobit, přidejte máslo, pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky, musí se těsto doladit na místě.
Pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější a štípe vás, raději dejte méně než více. Těsto nabyde a změkne i s menším množstvím.