Měkká vánočka na sváteční snídani

264
- reklama -

Suroviny
6 porcí

450 g hladké mouky
30 g droždí
1 celé vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1,5 dcl mléka
kůra z jednoho citronu
špetka soli
6 cl rumu
80 g rozinek
špetka skořice
80 g rozpuštěného másla
40 g mandlí
na potření:
1 vejce
2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy mléka a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek (rozinky naložíme 2 dny předem, nejlépe s rumem a špetkou skořice) a mandlí. Přilijeme kvásek a rozpuštěné máslo (pozor, hlavně ne horké). Zaděláme těsto, nakonec přidáme rozinky a část mandlí, nasekaných, a po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou na teplém místě vykynout.

    Po vykynutí rozdělíme na 5 či 6 stejných dílů – podle toho, z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů uděláme copánky, které dáváme na sebe 3, 2 nebo i 1. Zapneme troubu na 30 stupňů a opět necháme vánočku dobře vykynout, cca 20 minut.
    Potřeme rozšlehaným vejcem s rumem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi 40 minut na 190 stupňů. Hotovou vánočku můžeme pocukrovat a podávat s ranní kávičkou či s kakaem.

Poznámka od kuchařky

Dobrou chuť.