Medový perník z cukety

45
- reklama -

Suroviny
Velký plech

450 g cukety (už bez jádřince)
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
350 g cukru krystal
5 vajec
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce medu
250 ml oleje
50 ml mléka
2 lžíce rumu
pár kapek citronové šťávy
2 lžičky perníkového koření
1 vrchovatá lžíce kakaa
70 g nahrubo nastrouhaných vlašských ořechů
1 sáček kypřícího prášku do perníku
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu nastrouháme i se šlupkou najemno na struhadle a pokapeme citronovou šťávou.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy dáme cukry, med, celá vejce, olej, mléko, špetku soli a elekrickým šlehačem řádně šleháme asi 5 minut. Zašleháme i rum.

  3. V jiné míse smícháme dohromady mouky, kakao, ořechy, koření a kypřící prášek.

  4. Do vyšlehané směsi vmícháme vařečkou sypkou směs a cuketu.

  5. Velký plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme na něj těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně na 180ºC cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda-li se na ni těsto nelepí!

  6. Po vychladnutí můžeme nakrájet na kosty. Na talířku pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit šlehačkou a lístkem máty.

Poznámka od kuchařky

Vlašské ořechy lze nahradit i jinými: mandle, lískové, makadamové…

Do těsta mohou přijít i kousíčky sušených švestek.

Perník není těžký na přípravu, a přesto je bezvadný. Víc si ho vychvalovat nemůžu – samochvála smrdí, ozkoušejte sami! 🙂