Suroviny
Velký plech
- 450 g cukety (už bez jádřince)
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 350 g cukru krystal
- 5 vajec
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce medu
- 250 ml oleje
- 50 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- pár kapek citronové šťávy
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- 70 g nahrubo nastrouhaných vlašských ořechů
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme i se šlupkou najemno na struhadle a pokapeme citronovou šťávou.
-
Do mísy dáme cukry, med, celá vejce, olej, mléko, špetku soli a elekrickým šlehačem řádně šleháme asi 5 minut. Zašleháme i rum.
-
V jiné míse smícháme dohromady mouky, kakao, ořechy, koření a kypřící prášek.
-
Do vyšlehané směsi vmícháme vařečkou sypkou směs a cuketu.
-
Velký plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme na něj těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně na 180ºC cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda-li se na ni těsto nelepí!
-
Po vychladnutí můžeme nakrájet na kosty. Na talířku pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit šlehačkou a lístkem máty.
Poznámka od kuchařky
Vlašské ořechy lze nahradit i jinými: mandle, lískové, makadamové…
Do těsta mohou přijít i kousíčky sušených švestek.
Perník není těžký na přípravu, a přesto je bezvadný. Víc si ho vychvalovat nemůžu – samochvála smrdí, ozkoušejte sami! 🙂